
Zaharul in alimentatia bebelusilor
Zaharul este obtinut din sfecla de zahar, fiind un aliment cu continut ridicat de zaharoza, folosit pentru a indulci preparatele culinare dar si drept conservant. Face parte din categoria de carbohidrati, fiind alcatuit din fructoza si glucoza.

De ce nu este bun zaharul in alimentatia copiilor sub 2 ani?
Desi laptele matern are un gust dulceag, bebelusii sub un an nu au pofta de dulce. Dupa varsta de un an, acesta incepe sa prefere alimentele dulci. Insa, vor consuma cu mare placere o feliuta de pepene rosu sau struguri, glucoza naturala fiind mult mai benefica organismului.
Adaugand zahar in preparate, nu facem decat sa alteram gustul natural al ingredientelor si sa ii crestem pofta de dulce.
In timp, consumul de zahar, poate duce la complicatii cardiovasculare, diabet, obezitate, carii dentare sau chiar pierderea dintilor. Un alt studiu arata ca excesul de zahar poate diminua imunitatea copiilor.

Alimente cu continut mare de zahar
Zaharul este prezent in cantitati mari in multe alimente consumate zilnic, din pacate fara ca noi sa ne dam seama. Cititi cu atentie etichetele si incercati sa evitati consumul excesiv de zahar.
-
Compotul de fructe - majoritatea conservelor de fructe au un continut urias de zahar. Inlocuiti compoturile cu cele facute in casa sau cu compoturi speciale pentru bebelusi.
-
Iaurturile cu fructe – alegeti iaurturi simple, fara adaosuri de zahar sau arome. Mare atentie, chiar si unele iaurturi simple au adaos de zahar! Evitati-le!
-
Dulceata, gem – Cautati variante bio, indulcite cu suc de fructe si fara adaos de zahar.
4.Cereale instant
5.Ketchup – este unul dintre cele mai bogate alimente in zahar
6.Bomboane, caramele, drajeuri, bezele, fructe confiate
7.Painea – o felie de paine ambalata contine aproximativ 3 gr de zahar. Alegeti intodeauna paine de la brutarie! Cea ambalata are mult zahar si conservanti.
Pe ambalajul alimentelor, zaharul se ascunde sub diferite denumiri : glucoza, fructoza, zahar, sucroza, indulcitor din porumb, panela, zahar brun, zahar de palmier, trestie de zahar, suc de trestie, zaharoza, melasa, maltodextrina, maltoza, dextran sau ethyl maltol.

Un pic de miere?
Mierea, ca si zaharul, nu este necesara bebelusilor in primii ani de viata. Numeroase studii au aratat ca consumul de miere de la varste fragede poate duce la botulism. Asadar, mierea trebuie evitata de copiii sub 12 luni. Botulismul este o afectiune destul de rara insa foarte grava.
Semnele botulismului infantil sunt:
- constipatie
- pierderea poftei de mancare
- dificultati in mentinerea capului
- dificultati la supt
- ploape cazute
- plans lipsit de vlaga
Totusi mierea are numeroase beneficii in cresterea copiilor si nu trebuie evitata dupa varsta de 12 -24 luni, insa si atunci in cantitati foarte mici.