
Sarea in alimentatia bebelusilor
Clorura de sodiu (sarea) este una dintre cele mai raspandite subtante din natura, fiind absolut necesara organismului nostru.
Insa cat este de necesara bebelusilor?
Foarte multe mame aleg sa introduca in alimentatia bebelusilor sarea fara sa stie ca aceasta nu este benefica copiilor sub 2 ani. Pana la aceasta varsta, copii asimileaza necesarul zilnic de sare din laptele matern, laptele praf sau alimentele pe care le folosim pentru mancare.

De ce nu este buna sarea in alimentatia copiilor sub 2 ani?
Foarte simplu! Rinichii bebelusilor nu sunt suficienti de maturi si dezvoltati ca sa faca fata unui aport ridicat de sare. Ei au nevoie de aproximativ 1 gr de sare pe zi iar acest gram exista deja atat in laptele matern cat si in cel praf. Adaugand sare in alimentatie nu facem decat sa suprasolicitam rinichii micutilor!
Asadar, nu numai ca nu este necesara sarea dar si dauneaza organismului bebelusilor, orice exces fiind periculos. Bebelusii nu simt mancarea mai gustoasa daca este sarata, ei au nevoie sa simta aroma naturala a ingredientelor.
Alimente cu continut mare de sare
Sarea se gaseste in mod natural in toate alimentele, inclusiv fructe, legume sau laptele matern, fiind esentiala organismului nostru, insa exista alimente procesate cu un continut ridicat de sare.
Verificati intotdeauna etichetele alimentelor pentru a evita excesele!
Iata o lista de alimente ce trebuie verificate sau evitate: muraturi, masline, ansoa, peste afumat, sosul de soia, anumite soiuri de branza, mezelurile, sosul pentru paste, chipsuri.
Daca doriti sa dati copiilor masline, lasati-le peste noapte la desarat in apa.

Doza de sare
Cantitatile maxime de sare sunt urmatoarele:
0 - 6 luni mai putin de 1g/zi
6-12 luni 1g/zi
1 - 3 ani 2g/zi
4 - 6 ani 3g/zi
7 - 10 ani 5g/zi
peste 11 ani 6g/zi

Efectele excesului de sare
Specialistii spun ca excesul de sare duce la aparitia unor complicatii nedorite precum:
- insuficienta renala - rinichii sunt supraaglomerati si apar bolile renale
- retentie de apa
- hipertensiune
- osteoporoza
- disfunctii cardiovasculare
Chiar daca suntem foarte obisnuiti cu gustul sarat al alimentelor, putem reduce cantitatea de sare treptat. Papilele noastre gustative se regenereaza in mod constant si nu traiesc mai mult de 14 zile. Dupa aceasta perioada, corpul nu va mai cere sare.