
Reguli esentiale de nutritie pediatrica
In ultima perioada, exista un interes tot mai mare in consumul de alimente sanatoase, fie ca vorbim de dieta celor mici sau dieta adultilor. Totusi, statisticile arata ca la nivel mondial, obezitatea in randul copiilor a atins cote alarmante.
Regula nr 1: Ne informam din surse sigure!
Atunci cand vorbim de mesele celor mici nu tinem cont de tranduri in materie de nutritie, de diete populare sau costisitoare si nici de grupurile de mamici de pe diversele retele de socializare! Alimentatia copiilor difera in functie de varsta, iar nevoile nutritive fluctueaza pentru fiecare etapa de dezvoltare!
Alimentatia sugarului este diferita de alimentatia copiilor, a varstnicilor sau a persoanelor cu diferite afectiuni de sanatate. Si tocmai pentru ca sunt atat de diferite, doar un expert in domeniu ne poate ghida spre o alimentatie corecta!

Regula nr 2: Nu fortam copilul sa manance mai mult decat ii trebuie!
In ultima perioada, portiile de mancare sunt din ce in ce mai mari! Fie ca vorbim de meniurile din restaurante, cele din fast food sau chiar si acasa, mancam din ce in ce mai mult! Portiile XXL ne fac sa avem o perceptie nerealista asupra meniurilor noastre! Daca copilul a perceput senzatia de satietate, a comunicat parintelui ca s-a saturat, inseamna ca a mancat atat cat ii trebuie!
Nu fortam copilul sa manance cat mananca verisorul, sora sau un vecin! Fiecare copil e diferit !

Regula nr 3: Oferim copilului cat mai multe fructe si legume proaspete, de sezon.
Regula nr 3 este foarte importanta! Alimentele neprocesate, in stare cruda sunt baza unei alimentatii sanatoase! Ele contin vitamine si minerale, sunt bogate in fibre, toate atat de importante pentru cei mici!
Regula nr 4: Oferim copilului alimente cat mai variate, de la o masa la alta
Este recomandat ca dieta copilului sa fie cat mai varianta si sa contina alimente din toate grupele alimentare.
O dieta echilibrata contine* :
5 portii de fructe si legume
5 portii de alimente cu amidon
3 portii de alimente lactate/ derivate
2 portii de alimente proteice
*tinem cont de faptul ca o portie de mancare poate contine alimente din mai multe grupe alimentare
Regula nr 5: Citim etichetele produselor
Etichetele produselor ne ofera toate informatiile de care avem nevoie. Pe langa termenul de valabilitate, lista ingredientelor este foarte importanta! Evitam produsele cu aditivi periculosi, cu continut ridicat de zahar sau grasimi trans, cu coloranti sau arome artificiale, cu continut ridicat de sare.
Regula nr 6: Evitam consumul de produse de tip fast food
Burgerii, cartofii prajiti, shaorma plina maioneza sau alte sosuri... acestea sunt alimente ce nu trebuie sa se regaseasca in alimentatia copiilor!
Mancarea de tip fast food este foarte populara in zilele noastre, datorita gustului, a portiilor XXL si a pretului relativ mic. Insa, de cele mai multe ori, amestecul folosit are o provenienta dubioasa, bogat in grasimi, sorici, slanina, producatorii folosind o catitate mica de carne!
Ocazional, puteti oferi copiilor un burger facut acasa!
Regula nr 7: Hidratarea corecta este esentiala

Fie ca vorbim de cei mari sau cei mici, cand vorbim de hidratare, vorbim de apa! Hidratarea corecta a organismului se face prin apa de calitate, imbuteliata sau filtrata.
Calitatea apei conteaza foarte mult, nu oferiti copiilor mici apa de fantana, din surse nesigure sau cu un continut ridicat de minerale sau sodiu.