top of page

Diversificarea bebelusilor la 6 luni - prima luna de alimente solide

    Introducerea alimentelor solide reprezinta un pas important pentru orice bebelus dar si un moment emotionant pentru mamici. Prima masa solida nu se uita niciodata!


     Si pentru ca vrem tot ce este mai bun pentru bebelusii nostri, stim deja ca nu exista nimic mai indicat pentru ei decat preparatele proaspete, facute in casa, chiar de mainile noastre. Vom alege intotdeauna ingrediente proaspete, de buna calitate sau bio (daca este posibil). Intotdeauna, piureurile facute acasa sunt mult mai gustoase si sanatoase decat cele la borcanase!

Image by Dana DeVolk

Care este planul?

Image by Kristina Paparo

    Daca alegeti diversificarea clasica, lucrurile stau in felul urmator - in prima luna se introduc pe rand cateva legume, urmand regula celor 3 zile (daca mama isi doreste). Adica, bebelusul va consuma 3 zile consecutive acelasi fel de mancare, pentru a observa eventualele reactii alergice. Dupa ce am introdus in dieta 3 ingrediente, le putem combina intre ele. Sfatul meu este sa discutati cu pediatrul despre aceasta regula deoarece multe voci sustin ca alergiile alimentare apar in maxim 24 h.


    Bineinteles ca nu fortam copilul sa manance, daca nu ii place un ingredient, chiar daca acela este cel mai sanatos lucru de pe Pamant. Nu il alergam cu lingurita prin casa, nu ii bagam cu forta in gurita! Nu ii dam copilului sa manance atunci cand rade, plange sau sta culcat.  Momentul mesei trebuie sa fie unul placut pentru bebelus dar si pentru mama! Pana la varsta de 1 an, majoritatea substantelor nutritive ii vor proveni fie din laptele matern, fie din formula praf. Acum este momentul cand bebelusul va descoperi noi gusturi si texturi, iar astfel isi dezvolta propriile preferinte.

Cu ce incepem?

Un lucru este cert! Nu exista o lista de ingrediente perfecta pentru 6 luni, agreata de toti pediatrii sau asociatiile de pediatrie. Insa trebuie sa tinem cont ca unele alimente se digera mai greu, altele constipa sau baloneaza, etc
Iata o lista de ingrediente, buna pentru prima luna de diversificare :


Legume: cartof dulce, morcov, ardei gras, patrunjel, dovleac placintar, dovlecel, fenicul, ceapa, praz, usturoi, pastarnac, fasole verde.


Proteine : carne de pui/curcan, vita, ou , branza de casa (reteta aici).


Alte ingrediente: ulei de masline.


Suficiente, nu?! Din ele putem crea un meniu variat pentru bebelusii nostri !

IMG_20190703_152518.jpg

Cum le gatim?

    Le gatim la abur sau la cuptor. Astfel vom pastra un numar mult mai mare de nutrienti comparativ cu fierberea. Va recomand un aparat de gatit la abur dar puteti achizitiona si o sita speciala, ce se pune peste oala in care fierbe apa. Ambele variante functioneaza la fel de bine!

    Legumele fierte vor fi pasate cu furculita sau mixate la blender, daca este cazul. Ideal ar fi ca bebelusul sa se obisnuiasca cu textura mai grosiera, ca trecerea la bucatele sa fie mai usoara.
    Nu ezitati sa adaugati un strop de ulei de masline! Acesta va da gust bun si va ajuta unii nutrient sa se absoarba mult mai usor! Asadar, un pic de grasime nu numai ca nu strica si face foarte mult bine!
In nici un caz nu adaugam sare in mancare. Bebelusul nu are nevoie iar sarea ii va afecta rinichii!

Cateva idei de meniuri 

Image by Alexandr Podvalny

ZAHARUL

Este nevoie de zahar in alimentatia bebelusilor?

bottom of page