top of page

Pestele si fructele de mare,

in alimentatia copiilor

Beneficiile consumului de peste si fructe de mare sunt foarte numeroase si importante pentru sanatatea organismului uman. Studiile arata ca o dieta bogata in peste ajuta la mentinerea sanatatii inimii si a vaselor de sange, reducand riscul de deces din cauza bolilor de inima. Grasimile omega 3 ajuta inima sa fie sanatoasa! Recomandarea specialistilor este de a consuma peste de 2 ori pe saptamana.

Si pentru copii este foarte benefic: ajuta sistemul imunitar, imbunateste dezvoltarea cognitiva, imbunatateste vederea, previne anumite boli de piele.

Fish Stall

Cand dam peste copiilor?

Unii specialisti recomanda introducerea pestelui in alimentatia copiilor inca de la varsta de 6 luni, beneficiile lui fiind numeroase. Daca exista in familie persoane alergice la peste, atunci se recomanda implinirea varstei de 12 luni.

In ceea ce priveste consumul de fructe de mare, recomandarile difera de la tara la tara. In tarile scandinave sau in Asia, bebelusii vor manca peste mult mai devreme decat in alte tari, poate chiar inainte de a manca carne de pui sau vita.

Deoarece in Romania nu se consuma cantitati importante de fructe de mare, se recomanda introducerea acestora dupa ce bebelusul a acceptat piureurile de fructe si legume, carne de pui si peste.

Shrimp on Ice

Exista si riscuri?

Din pacate exista si numerosi factori poluanti care afecteaza calitatea produselor alimentare iar pestele nu face exceptie. Cei mai importanti contaminanti sunt mercurul, dioxinele si pesticidele. Administratia Nationala Americana Oceanica si Atmosferica raporteaza ca problema mercurului a fost supralicitata, nefiind inregistrate victime in urma otravirii cu mercur ca urmare a consumului de peste.

Insa pe langa contaminarea cu mercur, pestele mai poate da si reactii alergice destul de grave. Urmati regula celor 3 zile atunci cand introduceti peste in alimentatia bebelusului.

Ce alegem?

Atat copiii cat si femeile insarcinate sau care alapteaza, trebuie sa consume peste de 2 ori pe saptamana si fructe de mare saptamanal.

Se recomanda consumul de hering, dorada, sardine, patrav sau calamari. Trebuie evitat pestele spada sau rechinul.

 

Tipuri de peste cu cel mai mic nivel de mercur: sardine, hering, merluciu, ansoa, somon, egrefin, somn, chefal, capelin,sprot, scrumbie, calcan, biban, pastrav, platica, sturion, calamar, homar, creveti, scoici, crab, languste.

Tipuri de peste cu nivel scazut de mercur: crap, cod, bibanul de apa curgatoare, ton, halibut.

Tipuri de peste cu nivel ridicat de mercur: rechin, peste spada, pangasius, macroul rege.

Evitati pestele din tari precum Vietnam.

Fish with Herbs

Cum il preparam?

Un aspect foarte important este modul in care este consumat pestele. Fie ca este gatit la abur, la cuptor sau la gratar, acesta trebuie gatit foarte bine. Se considera ca peste este gata cat carnea se separa in bucati si are culoare opaca pe toata suprafata. Evitati consumul de peste prajit deoarece acesta isi pierde din proprietati.

ZAHARUL

Este nevoie de zahar in alimentatia bebelusilor?

bottom of page