
Mierea in alimentatia copiilor mici
Mierea de albine este unul dintre cele mai sanatoase alimente de pe planeta, cu multiple beneficii asupra organismului uman. Oamenii folosesc mierea ca si remediu natural de mii de ani, aceasta avand proprietati antibacteriene si luptand impotriva infectiilor.

Mierea, un aliment interzis bebelusilor
Cu toate ca este un aliment extrem de benefic, mierea nu este recomandata bebelusilor sub 12 luni. Academia Americana de Pediatrie recomanda introducerea mierii in alimentatia copiilor dupa varsta de un an, din cauza posibilitatii infectarii cu o bacterie ce cauzeaza botulismul. Sistemul digestiv al bebelusului nu este pregatit sa omoare aceste bacterii. Desi infectia este destul de rara, ea are efecte grave asupra bebelusului precum constipatia, slabiciune generala si stare de lesin, varsaturi, crampe si insuficienta respiratorie.
Mamele care alapteaza pot consuma fara probleme miere, deoarece aceasta bacterie nu se transmite prin lapte.

Beneficiile consumului de miere
Faptul ca mierea este un aliment sanatos, am stabilit inca din primele randuri.
Iata care sunt beneficiile consumului de miere:
- intareste sistemul imunitar;
- contribuie la sanatatea sistemului digestiv;
- are continut ridicat de antioxidanti si contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer;
- are efect antibacterian atat extern cat si intern. Ideala pentru durerile de gat.
- sursa de energie fara sa induca hipoglicemie, ceea ce o face perfecta pentru sportivi si copii;
- previne alergiile sezoniere;
- ajuta la asimilarea calciului in organism;
- sursa naturala de calciu, potasiu, vitaminele din complexul B si fier.
Cum dam miere copiilor?
Mierea de albine poate fi folosita in diverse scopuri si diverse preparate, insa ca sa nu isi piarda din proprietati, trebuie consumata in stare cruda si nepasteurizata. In starea ei naturala, asa cum a fost extrasa din stup, ea isi pastreaza absolut toate proprietatile ei benefice.
Mierea nu trebuie incalzita la o temperatura mai ridicata decat cea a stupului, adica 35 - 40 grade C. Nu este gresit sa folosim mierea la temperaturi mai inalte insa aceasta isi va pierde din proprietati. De altfel, mierea este un indulcitor excelent pentru preparatele celor mici.

Mierea, ca si zaharul, nu este necesara bebelusilor in primii ani de viata. Numeroase studii au aratat ca consumul de miere de la varste fragede poate duce la botulism. Asadar, mierea trebuie evitata de copiii sub 12 luni. Botulismul este o afectiune destul de rara insa foarte grava.
Semnele botulismului infantil sunt:
- constipatie
- pierderea poftei de mancare
- dificultati in mentinerea capului
- dificultati la supt
- ploape cazute
- plans lipsit de vlaga
Totusi mierea are numeroase beneficii in cresterea copiilor si nu trebuie evitata dupa varsta de 12 -24 luni, insa si atunci in cantitati foarte mici.
Cum alegem mierea
Exista foarte multe tipuri de miere, insa, fara dubii cea mai buna miere este cea cruda. O miere prelucrata termic se gaseste intodeauna in stare lichida, asa cum o gasim in foarte multe borcane si sticlute de pe rafturile supermarketurilor. Mierea cruda de calitate superioara cristalizeaza dupa un interval de timp, in functie de originea sa florala. De exemplu, mierea de salcam ramane in stare lichida pentru mai mult timp.
Din pacate, din dorinta de a avea cele mai bune preturi, magazinele comercializeaza foarte multa miere contrafacuta. Exista in comert miere artificiala facuta din sirop de zahar, glucoza, amidon sau miere procesata, incalzita si filtrata. Aceste substante de fac mai mult rau decat bine!
Iata cum putem deosebi mierea contrafacuta de cea cruda :
- mierea contrafacuta nu va cristaliza, ramane subtire si lichida, indiferent de sezon
- mierea contrafacuta se dizolva foarte repede, fara sa se depuna pe fundul paharului
- are gust puternic de plante, datorita aromelor artificiale adaugate. Gustul nu dispare chiar daca este incalzita si racita.
- are spuma la suprafata ei
- contine coloranti ce pot pata tesaturile
Mierea pura, in stare cruda, poate contine particule de polen, propolis sau ceara de albine. Are nuante diferite in functie de florile din care este culeasa si, in niciun caz, nu pateaza tesaturile.