top of page

Laptele din orez in alimentatia copilului mic 

      Laptele vegetal este o alternativa foarte buna pentru laptele de origine animala, fiind foarte sanatos si bun pentru cei mici. In general, laptele vegetal este o bomba energetica insa valorile nutritionale depind de ingredientele din care laptele este obtinut. 

          

Beneficiile bauturii de orez 

         Bautura de orez este a treia cea mai populara alternativa vegetala a laptelui clasic,  dupa laptele de soia si cel de migdale. Laptele de orez nu are colesterol, foarte putine grasimi saturate dar multi acizi grasi polinesaturati, fiind ideal pentru persoanele ce sufera de probleme cardiovasculare.

      Laptele de orez nu contine gluten si lactoza, ceea ce il face ideal pentru persoanele cu intoleranta, dar si o varianta buna pentru persoanele cu intoleranta la nuci si soia si care nu pot consuma lapte de migdale sau soia. 

Este recomandat laptele de orez pentru sugari ? Dar pentru copiii mici?

Glass of Milk

   Oamenii de stiinta recomanda ca sugarii si copiii sub 5 ani sa NU consume bauturi de orez in fiecare zi, din cauza continutului ridicat de arsenic. Pe langa acest aspect, laptele din orez are un continut scazut de proteine, comparativ cu alte tipuri de lapte.  In cazul in care copilul dumneavoastra (peste 5 ani) bea lapte de orez in mod regulat sau în loc de lapte de vaca, asigurati-va ca primeste proteine ​​din alte surse, cum ar fi carnea, ouale sau leguminoasele.

    Desi laptele vegetal poate fi facut in casa cu succes, atunci cand vorbim despre laptele de orez, cel facut in casa nu contine toate vitaminele si mineralele necesare. Alegeti o varianta cu eticheta curata si asigurati-va ca bautura pe care o alegeti este îmbogatita cu vitamina A, vitamina D, calciu si vitamina B12. 

Image by Matthew Lakeland

Dar ce este asenicul?

    Arsenicul este un element chimic natural care este distribuit pe scara larga în scoarta terestra. Acesta poate varia in functie de zona si se gaseste in apa, in sol sau in aer. Oamenii de stiinta sunt ingrijorati de efectele asupra sanatatii ale expunerii la arsenic la oameni, fiind unul dintre cele mai toxice elemente prezente in alimente. Acesta poate fi gasit in unele alimente precum orezul si bauturile din orez sau in peste, datorita prezentei sale în sol sau apa. 

      Toxicitatea arsenicului se datoreaza efectului sau asupra a numeroase enzime celulare care determina afectarea metabolismului. Pe termen lung, acesta poate produce leziuni gastrointestinale ce duc la pierderea in greutate, anorexie, dureri abdominale sau leziuni cardiace si respiratorii. Arsenicul este, de asemenea, cancerigen, fiind legat de multe tipuri de cancer.

     

Este orezul recomandat pentru bebelusi?

      Orezul tinde sa absoarba mai mult arsenic decat alte cereale, dar asta nu înseamna ca bebelusii sau copiii nu il pot consuma! In Uniunea Europeana, exista niveluri maxime de arsenic anorganic permise în orez si in produsele din orez si niveluri chiar mai stricte sunt stabilite pentru alimentele destinate copiilor mici. Totusi, trebuie sa tinem minte ca tot orezul contine arsenic, inclusiv cel organic!

     Desi orezul brun este considerat mai sanatos decat cel alb, datorita continutului ridicat de nutrienti, acesta contine si mai mult arsenic. Arsenicul anorganic se afla în coaja bobului de orez, care ramâne intacta pe cel brun. Pentru obtinerea orezului alb, aceste straturi exterioare sunt indepartate. Din acest motiv, in dieta copiilor si bebelusilor, este recomandat orezul alb. 

      Tipuri de orez cu continut scazut de arsenic : Basmati din India, Pakistan, California, orez pentru Sushi din US, Jasmine. 

      

Este posibil sa reducem continutul de arsenic din orez?

    Da, folosirea unui raport ridicat de apa ( de 6 la 10 parti de apa la 1 parte de orez) va reduce din continutul de arsenic anorganic, dar in acelasi timp, va reduce si continutul de nutrienti. De exemplu, pentru un orez cu lapte, vom fierbe 1 cana de orez in minim 6-7 cani de apa iar la final vom arunca excesul de apa. Ulterior, vom folosi orezul in preparatul nostru. 

   Studiile arata ca doar clatirea orezului cu apa nu duce la reducerea cantitatii de arsenic. Sunt  si studii care arata ca  inmuierea orezului pentru un timp mai mare, in apa fierbinte, duce la reducerea cantitatii de arsenic.

Cat de des putem oferi bebelusilor orez?

Playful Kids

   Pentru o dieta cat mai diversificata, bebelusii nu ar trebui sa consume mai mult de 2 ori pe saptamana orez sau produse din orez. In magazine, sunt foarte multe preparate instant pentru bebelusi pe baza de orez, parintii ar trebui sa ia în considerare alternative la cerealele de orez. Sunt foarte multe variante: mei, amarant, hrisca, bulgur, porumb (bio), quinoa, orz. Si atunci cand vorbim despre bauturi avem variante, iar cele mai multe dintre ele pot fi preparate in casa fara probleme: laptele de migdale, laptele de cocos sau laptele de caju sunt doar cateva alternative delicioase si nutritive. 

Drinking Milk

Valori nutritionale

  /100gr        Lapte de orez                          Lapte de soia                         Lapte de vaca       

Calorii            46 Kcal                            54 Kcal                                 62 Kcal

Proteine             0,3 gr                                     3,3gr                                             3,21 gr

Carbohidrati       9 gr                                       6 gr                                              4,88 gr

Lipide                 1 gr                                      1,8gr                                              3,31 gr

Fier                    0,2 mg                                   0,6 mg                                          0,3 mg

Calciu                118 mg                                  25mg                                            115 mg

Vit D                  42 IU                                      0 IU                                               52 IU                    Vit B6                 0 gr                                       0,1 mg                                          0,036 mg

Magneziu          11 mg                                    25 mg                                             10 mg

Vit B 12             0,6 µg                                      0 µg                                              0,46 µg

bottom of page