top of page

Importanta jucariilor in educatia copiilor

Jucariile sunt pur si simplu obiecte pe care copiii le folosesc pentru a se distra în timp ce exploreaza simultan lumea din jurul lor, se educa, joaca roluri si învata sa-si exprime emotiile. De exemplu, atunci cand alegeti jucarii Montessori simple, ii permiteti copilului sa isi dezvolte imaginatia si creativitatea, in timp ce descopera noi texturi precum lemnul sau metalul.

Chiar si atunci când nu exista jucarii la vedere, copiii le vor modela din orice au la dispozitie. Acest lucru ne determina sa ne punem întrebarea „Care este importanta jucariilor în dezvoltarea copilului?”

poza bebemananca.png

5 aspecte importante

 

Iata asadar 5 aspecte importante pe care sa le luati în considerare atunci când vine vorba de jucarii si dezvoltarea copilului:

Image by luis arias

1.  Jucariile simple dezvolta creativitatea si imaginatia.

Cand obiectele simple precum blocuri din lemn, papuși, animale, mingi, mini-masini sau accesorii pentru bucatarie sunt înmanate copiilor, acestia vor începe sa creeze povesti si sa isi imagineze scenarii.

Chiar si în cazul obiectelor care nu sunt concepute initial pentru a fi jucării, copiii le vor repartiza rapid ca atare, mai ales daca asta este tot ce au la dispozitie. Un baț, o piatra, un recipient, o cutie ... toate acestea sunt candidati minunati pentru a ajuta copilul sa-si sporeasca imaginatia.

2. Jucariile îi ajuta pe copii sa se dezvolte cognitiv.

Copiii au creierul ca buretii! Ei introduc mereu informatii din mediul înconjurator. Jucariile ofera copiilor o alta cale de a explora stiinta, tehnologia, ingineria, arta si matematica. Fie ca o jucarie este simpla sau complexa, are o lectie pe care sa o învete copilul si subliniaza importanta jucariilor în dezvoltarea lui.

Cand copilul tau construieste un turn cu blocuri si, în cele din urma, îl priveste cazand la pamant, aceasta este o lectie de fizica. Un puzzle stimuleaza creierul copilului si îl ajuta sa exploreze tiparele.

Nu subestimati niciodata puterea educatiei când vine vorba de jucarii. Copiii învata mai multe prin jocul creativ, deoarece este captivant pentru simturile lor. Acest lucru îi face sa fie entuziasmati sa continue sa exploreze mai multe despre lumea din jurul lor.

3. Jucariile faciliteaza dezvoltarea motorie a unui copil.

Cand un copil apuca o jucarie si învata sa o manipuleze, îsi exerseaza abilitatile motorii si devin mai abili în coordonarea mainii / ochiului. Jucariile care le impun sa împinga, sa traga, sa apuce, sa se întoarca sau sa-si foloseasca altfel mainile si corpul pentru a-l face sa faca ceva sunt esentiale pentru cresterea copilului.

Jucariile mici, cum ar fi papusile, masinile si blocurile care se încadreaza în mainile copilului tau tind să fie preferate, deoarece sunt usor de ținut si de transportat. Folosirea mainilor pentru a-si pozitiona jucariile sau pentru a le pune în buzunar ofera copiilor un control suprem. Detaliile mai mici gasite pe jucarii, cum ar fi nasturi, fermoare sau margele, dezvolta motricitatea fina.

Jucariile mai mari pe care copiii le manipuleaza cu întregul corp sunt la fel de utile pentru a-i ajuta să se dezvolte fizic. Fie ca include aruncarea sau prinderea unei mingi de plaja, învatarea de a merge cu bicicleta sau saritul pe un pogo stick, copiii care stapânesc aceste abilitati sunt mai capabili sa facă fata sarcinilor mai grele ulterior.

4. Prea multe jucarii pot fi coplesitoare.

Oricat de minunate si importante pot fi jucariile, retineti ca un copil poate fi coplesit cu prea multe optiuni. Cantitatea nu este mai buna decat calitatea atunci când vine vorba de jucarii. Este mai bine să aveti mai putine jucarii cu care copilul dumneavoastra poate face mai mult decat mai multe jucarii care se aduna doar în jurul spatiului de joaca, creand aglomeratie.

Daca observati ca cei mici se confrunta cu emotii mari în timpul jocului sau spune „M-am plictisit” în ciuda faptului ca are o multime de jucarii sunt mari sanse ca bunastarea lor emotionala sa fie afectata de excesul de jucarii.

5. Jucariile pot ajuta copilul sa se maturizeze emotional.

Jucariile ofera conexiune, amintiri pozitive si o modalitate de a interactiona cu sentimentele lor. Ati observat vreodata cat de atasati devin copiii de jucariile lor? Acesta este un fenomen care promoveaza în general o legatura sanatoasa si pozitiva. Copiii îsi asociază jucariile cu dragostea, atentia si fericirea. Deci, atunci cand acorda afectiune jucariilor lor, cultiva si încurajeaza amintiri dulci din copilarie.

Copiii care petrec ore întregi în jocuri minunate cu jucariile lor tind sa aiba o copilarie mai sănatoasa si mai fericita, la care pot privi înapoi cu drag.

Image by Shirota Yuri

Importanta jucariilor în dezvoltarea copilului este ceva pe care noi, parintii, trebuie sa luam în considerare atat în ​​ceea ce priveste tipul de jucarii pe care le oferim, cat si cantitatea de jucarii oferita. Amintiti-va ca cei mici nu au neaparat nevoie de mai mult, ci de mai bine.

 

Pe site-ul Briele gasiti o gama variata de jucarii din lemn de inalta calitate, potrivite pentru toti copiii, chiar si pentru nou nascuti. De la jucarii Montessori, jucarii educative, jucarii de rol, pana la jucarii pentru motricitate fina, toate le gasiti pe site-ul Briele!

Soft Pretzels

Sarea in alimentatia bebelusilor

Au nevoie bebelusii de sare? Unde duce excesul de sare si care sunt efectele adverse.

bottom of page