
Deficitul de fier la copii
Fierul indeplineste numeroase functii vitale si este absolut necesar in formarea hemoglobinei in celulele sanguine rosii. El ajuta la transportul moleculelor de oxigen in organism, din plamani prin sistemul sanguin.
Cand cantitatea de hemoglobina este foarte mica se instaleaza anemia, aceasta fiind o problema destul de des inalnita in pediatrie.
Dupa varsta de 6 luni, bebelusii consuma cantitatea de fier cu care s-au nascut si este nevoie de alimente cu un continut mai ridicat de fier.


Simptome ale anemiei
Principalele simptome sunt:
- lipsa poftei de mancare si a somnului
- dureri de cap
- lipsa puterii de concentrare
- culoare palida a pielii
- oboseala
- apatie
- ameteala
- par foarte uscat
Cand se instaleaza anemia?
In primele luni de viata, bebelusul consuma rezerva de fier cu care s-a nascut. Insa, o data cu introducerea alimentelor solide, trebuie refacuta aceasta rezerva, incluzand in dieta alimente bogate in fier.
Anemia se instaleaza, cel mai frecvent, la copiii cu varsta intre 6 luni si 4 ani, datorita carentelor alimentare. Perioada critica este in jurul varstei de 18 luni, cand foarte multi copii refuza mancarea.
Bebelusii nascuti prematur sau cu o greutate mica la nastere sunt predispusi sa dezvolte anemie.
Ce facem?
Anemia este o afectiune cu urmari grave ce nu poate fi tratata cu sfaturi de pe grupurile de mamici ci necesita interventia unui specialist. Exista diverse analize si screeniguri al caror rol este de a depista eventualele probleme. Ulterior se vor recomanda suplimente de fier. Nu oferiti copiilor suplimente fara recomandarea medicului pediatru!

Surse de fier
Alimentatia are un rol esential si este cea mai buna metoda de prevenire a anemiei.
Principalele surse de fier sunt: galbenusul de ou, linte, fasole uscata, spanac, avocado, patrunjel, smochine uscate, curmale, prune, mazare verde, busuioc, fasole verde, calcan, pastrav, scoici, varza, kale, cereale, lapte, smantana, ficatul, carnea, quinoa, fistic, migdale, caju.