
Diversificarea alimentatiei bebelusului
Introducerea alimentelor solide in dieta bebelusui reprezinta un pas important si emotionant pentru orice parinte. Diversificarea reprezinta inlocuirea treptata a laptelui matern ( sau praf) cu alimente solide. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca diversificarea sa inceapa in jurul varstei de 6 luni, insa foarte multi medici pediatri recomanda alimente semisolide in jurul varstei de 4-5 luni.
Nu va grabiti sa introduceti alimentele solide! In primele 6 luni de viata, laptele matern sau laptele praf furnizeaza toti nutrientii de care bebelusul are nevoie, fiind principala sursa de hrana. Insa, in jurul varstei de 6 luni, rezerva de fier cu care bebelusul s-a nascut se consuma si este importanta includerea in alimentatie a alimentelor bogate in fier. Acesta este important in dezvoltarea fizica si mentala a bebelusului. Fierul se gaseste in alimente de origine animala (carne rosie, carne de pasare), cereale , spanac sau soia.

In primul an de viata, bebelusii se dezvolta foarte repede, mult mai repede decat in oricare alta perioada a vietii. In momentul in care acesta este pregatit pentru alimentele solide, da anumite semne.
6 semne ca bebelusul este pregatit de diversificare:
- bebelusul sta singur in fundulet, fara sprijin
- inca ii este foame dupa ce a mancat o portie de lapte si nu se mai satura doar cu lapte
- se arata interesat de mancare atunci cand ceilalti mananca
- se trezeste des noaptea pentru a manca
- isi coordoneaza miscarile si poate duce mancare la gura
- i s-a dublat greutatea pe care a avut-o la nastere
Asadar un bebelus este pregatit de diversificare cand manifesta semnele de mai sus. Rareori se intampla asta inaintea varstei de 6 luni.
Pregatiti blenderul, aventura incepe!
In primul an de viata, majoritatea subtantelor nutritive provin din laptele matern sau din laptele praf. In aceasta perioada bebelusul descopera diverse gusturi si texturi, treptat dezvoltand preferinte pentru anumite alimente. Pe masura ce el creste va putea alege alimentele preferate. Incercati sa introduceti in alimentatia bebelusui o gama cat mai variata de alimente. Cu cat regimul alimentar este mai variat cu atat mai mult creste posibilitatea ca mesele sa contina substante nutritive hranitoare.
Nu va panicati, nu trebuie sa fiti maestrii in bucatarie pentru a pregati masa bebelusului! Borcanelele de pe raft pot fi tentante insa cea mai sanatoasa mancare pentru bebelus este cea pregatita de dumneavoastra in casa. Retetele pentru bebelusi sunt simple, sanatoase si va ajuta sa economisiti bani.
Primele alimente solide
Primele alimente introduse trebuie sa fie usor de digerat si sa nu provoace reactii alergice. Incepeti diversificarea prin a ii da bebelusului cereale (orezul, orzul sau fulgii de ovaz) sau legume radacinoase (morcov, cartof dulce, pastarnac).
Orezul este usor de digerat, poate fi combinat cu apa sau lapte si reprezinta o trecere usoara la mancarea solida. Poate fi combinat atat cu fructe cat si cu legume. Nu adaugati zahar in mancarea bebelusilor!
Dupa ce copilul s-a obisnuit cu cerealele si legumele, introduceti si fructele. Alternati fructele cu legumele sau combinati-le in piureuri delicoase.Nu incepeti diversificarea cu fructe deoarece exista posibilitatea ca bebelusul sa nu mai accepte legumele.
Conform OMS, la 6 luni bebelusul va avea o masa solida pe zi, la 7 luni va avea doua mese solide, la 8-9 luni va avea 3 mese solide pe zi. In jurul varstei de 11 luni putem introduce si gustarile iar dupa 12 luni copilul va avea 3 mese solide pe zi si 2 gustari.

Regula de 3 zile
Pentru o diversificare corecta se recomanda regula celor 3 zile, verificand astfel daca copilul este alergic sau nu la alimente noi.Introduceti alimente noi la distanta de 3 zile, timp in care urmariti reactiile copilului. Acest lucru este important daca in familie exista un istoric de alergii alimentare. Daca suspectati ca bebelusul este alergic la un aliment, trebuie sa intrerupeti administrarea si sa anuntati medicul pediatru. Unele alergii pot fi foarte periculoase
Alimente de evitat
SARE : Mancarea copiilor cu varsta sub 2 ani nu trebuie sa contina sare. Rinichii bebelusului nu sunt maturizati, sarea fortandu-i si cauzand deshidratarea.
ZAHAR : Bebelusii nu au nevoie de zahar. Acesta sporeste riscul aparitiei cariilor atunci cand apar primii dintisori.
MIEREA: Nu trebuie introdusa in alimentatie inaintea varstei de un an deoarece poate contine o bacterie ce duce la botulism infantil. Ultimele studii spun ca varsta ideala pentru introducerea mierii este de 2 ani.
ARAHIDE: Nucile, semintele si arahidele au un risc mare de reactie alergica.
OUA CRUDE: Exista riscul de infectie cu salmonella.
BRANZETURI NEPASTEURIZATE: Exista riscul de infectie cu listeria.

10 sfaturi importante
-
Nu grabiti inceperea diversificarii. Copilul va avea timp o viata intreaga pentru a savura alimentele solide. Asteptati pana cand acesta este pregatit sau pana cand a ajuns la varsta de 6 luni.
-
Nu lasati bebelusul nesupravegheat in timpul mesei.
-
Nu adaugati sare, piper, zahar in hrana bebelusului.
-
Folositi alimente proaspete, de buna calitate sau bio.
-
Aruncati resturile din farfuria bebelusului.
-
Asigurati-va ca mancarea bebelusului nu este fierbinte. Gurita acestuia este mult mai sensibila decat gura unui adult.
-
Nu gustati din mancarea bebelusului cu lingura acestuia.
-
Urmati regula de 3 zile.
-
Nu fortati bebelusul sa manance.
-
Nu uitati de mesele de lapte. Acestea sunt foarte importante pana la varsta de 1 an.

BONUS
Ultimul sfat, dar cel mai important, este sa nu va enervati si sa nu va panicati. Momentul mesei trebuie sa fie unul placut si nu trebuie sa devina un chin nici pentru mama nici pentru bebelus. Fiecare bebelus este diferit, nu il comparati cu alti copii. Exista bebelusi care nu accepta piureurile, preferand bucatele mici de mancare sau dimpotriva copii care mananca doar pasat.
Nu uitati ca treceti printr-o perioada foarte frumoasa si trebuie sa creati multe amintiri impreuna.
Asa ca pregatiti blenderul, bavetica, lingurita dar nu uitati de aparatul foto! Sunt momente de nepretuit!