top of page

Ingrediente (toate la temperatura camerei):
1000 gr faina ( reteta pentru 500 gr faina aici)
200 ml lapte caldut
50 gr drojdie proaspata / 14 gr uscata
90 gr miere
200 gr unt la temperatura camerei
200 gr zahar
125 gr iaurt
3 galbenusuri
3 oua
coaja rasa de lamaie
1 lingurita sare
1 lingurita esenta de rom
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingurita amaretto
Ingrediente umplutura :
3 albusuri de ou
250 gr nuca macinata
3 linguri cacao
2 linguri de zahar
stafide ( inmuiate in amaretto)
rahat
+1 galbenus de ou pentru uns
Pregatim maiaua cu 4 linguri de faina, drojdia si laptele caldut (nu fierbinte). Amestecam bine, acoperim vasul cu un prosop si o lasam la loc caldut. Dupa 10 - 15 minute, cand maiaia a crescut si si-a dublat volumul, o amestecam bine si o lasam iar la crescut pana isi dubleaza volumul. Repetam aceasta procedura de 2 ori.
Intre timp cernem faina ramasa, o punem in bolul mixerului si adaugam peste ea toate ingredientele, mai putin untul. Adaugam si maiaua si incepem sa framantam aluatul. Pentru aceasta procedura putem folosi mixerul sau putem framanta aluatul cu mana. La nevoie, putem adauga faina pe blatul de lucru.
Dupa aproximativ 10 minute de framantat, transferam aluatul intr-o punga mare, unsa cu un strop de ulei. Scoatem aerul din punga si ii facem un nod dar ii lasam loc aluatului sa creasca. Lasam aluatul sa creasca la loc caldut aproximativ 1h 30 min.
Dupa aceasta perioada, scoatem aluatul din punga, il punem in bolul mixerului si il framantam din nou. De data aceasta adaugam treptat si untul (la temperatuta camerei). Dupa aproximativ 10 minute, cand untul este complet intregrat in aluat, transferam aluatul in punga si il lasam la dospit inca 1h 30 min.
Intre timp pregatim compozitia pentru umplutura si lasam stafidele la inmuiat cu o lingura de amaretto. Putem adauga nuca macinata, rahat, stafide, fiecare dupa preferinta. Eu le-am adaugat pe toate!
Folosind un mixer, batem albusurile de ou cu zaharul, aproximativ 8 -9 minute, pana cand spuma ramane pe tel. Adaugam nuca macinata si pudra da cacao. Amestecam bine!
Am rasturnat aluatul pe masa usor unsa cu ulei si l-am impartit in 4 parti egale.
Am intins prima parte in forma de dreptunghi groasa de 1 deget si am adaugat un sfert din compozitia cu cacao. Am intins compozitia pe toata suprafata aluatului si am presarat peste ea stafidele si rahatul taiat cubulete. Am rulat aluatul, nu foarte strans, formand un sul. Am procedat identinc si cu toate celelate parti de aluat.
Am impletit doua suluri de aluat, nu foarte strans, si am transferat cozonacul in forma tapetata cu hartie de copt. Am procedat la fel si cu al doilea cozonac. Am acoperit cozonacii cu un prosop si i-am lasat la dospit 40 de minute. Au crescut excelent!
Intre timp, am incins cuptorul la 170 C (caldura sus-jos). Inainte de a baga cozonacii la cuptor, i-am uns cu un galbenus de ou si am presarat un pic de zahar. Din loc in loc am pus si cateva bucati de nuca.
Am lasat cozonacii in cuptor 30 de minute, fara sa deschid usa cuptorului. Dupa 30 de minute i-am acoperit cu hartie de copt si i-am mai lasat inca 15 minute.
Am lasat cozonacii in forma inca 10 minute, pana s-a mai racit putin apoi l-am rasturnat cu grija pe un gratar, indepartand hartia de copt.
Si daca rezistati, nu-i taiati fierbinte!
bottom of page