top of page

Laptele de vaca: cand il introducem in alimentatia copiilor

   Laptele de vaca este printre cele mai consumate alimente din lume, fiind un aliment complet ce poate aceperi aproape toate nevoile.

   Valoarea nutritiva a laptelui a fost recunoscuta din cele mai vechi timpuri, acesta continand minerale si vitamine importante. Cu toate acestea, laptele de vaca este deficient in acid linoleic (ALA) si contine de 50 de ori mai putin decat laptele matern. ALA este un acid gras din grupa acizilor Omega-6, cu rol energetic si antioxidant

Image by Stijn te Strake

Laptele de vaca in alimentatia bebelusilor sub 12 luni

   Laptele de vaca nu este recomandat bebelusilor sub un an, ca aliment principal, acestia avand nevoie de nutrientii din laptele matern sau laptele praf. Toti pediatrii sunt de accord cu asta.

   Totusi, dupa varsta de 6 luni, acesta poate fi folosit in diverse preparate insa, sub nici o forma, nu trebuie sa inlocuiasca laptele matern / formula.

Image by Mehrshad Rajabi

De ce nu este indicat?

 • Desi este un aliment nutritiv, un consum mare de lapte de vaca produce afectiuni metabolice, dureri abdominale, diaree sau anemie. Acesta are o cantitate mult prea mare de proteine si grasimi, prea putine vitamine si fier, raportand la nevoile copilului.  Sistemul digestiv nu il poate digera, iar rinichii bebelusului nu fac fata continutului ridicat de proteine si minerale. 

 • Nu are continut optim de vitamine precum C, D, E

 • Continutul de fier este insuficient, iar excesul de proteine impiedica absortia fierului in organism.  Toate acestea duc la aparitia anemiei.

 • Nivel ridicat de sodiu si potasiu

 • Poate provoca balonare si flatulenta.

 • Creste riscul unei reactii alergice

Cand trebuie introdus laptele in alimentatia copilului?

  Bebelusii pot consuma lapte de vaca in jurul varstei de 6 luni, o data cu inceperea diversificarii, in diverse preparate.

Se recomanda consumul de iaurt sau branzica dulce, fermentarea ducand la fragmentarea proteinelor, transformand lactoza in compusi benefici copilului.

  Insa, asa cum spuneam si mai sus, acesta nu trebuie sa inlocuiasca laptele martern sau cel praf. OMS recomanda alaptarea pana la varsta de doi ani. Daca acest lucru nu este posibil, se recomanda formulele de lapte adaptate varstei si nevoilor bebelusului. 

Este necesar laptele praf dupa varsta de 1 an?

   Dupa varsta de 12 luni, sistemul digestiv este pregatit si suficient de matur sa digere laptele de vaca. Insa, si pe acest subiect, sunt numeroase controverse in randul pediatrilor si nutritionistilor.

   Foarte multi pediatri recomanda hranirea bebelusului cu lapte de vaca, dupa implinirea varstei de 1 an.

Iata care sunt argumentele:

 • Copilul este deja diversificat si consuma o gama larga de alimente

 • Sistemul digestiv poate digera laptele de vaca

 • Toate prebioticele, vitaminele si mineralele adaugate in formulele de lapte sunt acum asimilate de copil din fructe si legume, carne, etc

Image by Jens Johnsson
 • Sursa importanta de calciu – esential pentru cresterea normala a oaselor

 • Sursa de vitamina D – stimuleaza absorbtia calciului in organism

 • Ajuta la intarirea oaselor, danturii si a musculaturii

 • Sursa de proteine – atat de necesare unei dezvoltarii sanatoase si armonioase

Image by Debby Hudson

      Atunci cand vine vorba de laptele de vaca, nu exista o regula iar din pacate, pediatrii nu au ajuns la o concluzie comuna.

      Unii sustin ca laptele praf este cel mai indicat iar altii promoveaza consumul de lapte de vaca, bebelusii fiind pregatiti pentru acesta dupa varsta de 1 an. Mai exista si pediatrii care recomanda consumul de lapte de capra, acesta avand o structura asemanatoare laptelui matern.

       Daca ai hotarat sa introduci laptele de vaca in alimentatia copilului, alege inotdeauna laptele integral si nu cel degresat. Copilul are nevoie de grasimea din lapte. Este foarte important ca laptele sa fie cumparat din surse sigure si sa fie depozitat la temperaturi adecvate.

bottom of page