
Autodiversificarea la bebelusi (BLW)
Autodiversificarea sau Baby Led Weaning (BLW) presupune ca lasi pur si simplu bebelusul sa se hraneasca singur, dupa bunul sau plac, la masa cu toata familia. Uitam de piureuri si scheme de diversificare!
Bebelusul este lasat sa apuce bucatele de mancare, diversificarea fiind condusa de copil. Acesta apuca singur bucati de mancare adecvate varstei si le mesteca.
Autodiversificarea nu presupune intarcarea copilului. Aceasta trebuie sa continue in paralel, pana la auto intarcarea propriu zisa.
Ce spun expertii?
Ca si in cazul diversificarii clasice, autodiversificarea trebuie sa inceapa in jurul varstei de 6 luni, cand sistemul digestiv este pregatit pentru alimentele solide.
OMS recomanda autodiversificarea in jurul varstei de 6 luni, atunci cand :
- bebelusul sta singur in fundulet, fara sprijin
- inca ii este foame dupa ce a mancat o portie de lapte si nu se mai satura doar cu
lapte
- se arata interesat de mancare atunci cand ceilalti mananca
- se trezeste des noaptea pentru a manca
- isi coordoneaza miscarile si poate duce mancare la gura
- i s-a dublat greutatea pe care a avut-o la nastere.

PRO sau CONTRA?
- Bebelusii invata mai usor sa mestece
- Copilul are posibilitatea de a alege, ceea ce ii sporeste increderea in sine si in propriile
abilitati. El este incurajat sa isi exprime optiune inca de mic.
- Autodiversificarea imbunatateste dexteritatea si coordonarea ochi-mana-gura
- Momentul mesei este unul distractiv : bebelusul se joaca si mananca in acelasi timp
- Bebelusii devin autonomi si indemanatici.
- Mama elimina stresul listelor, blenderelor si a cantaririi portiilor.

In ultimii ani, autodiversificarea este din ce in ce mai populara, mamicile preferand-o in locul diversificarii clasice. Desi cercetatorii au scos in evidenta numeroase beneficii ale acestei metode, nu toata lumea este de acord cu ea sau pur si simplu nu cred in ea.
PRO
CONTRA
- Foarte multi bebelusi sunt pregatiti pentru autodiversificare insa exista si cazuri cand
bebelusul nu accepta mancarea solida sau nu se descurca singur. In acest caz, diversificarea clasica este o solutie.
- Exista posibilitatea ca bebe sa nu manance suficient.
- Bebelusul nu mesteca corect mancarea iar nutrientii nu sunt asimilati in totalitate din alimente.

Exista risc de inec?
Da, bineinteles ca exista. Dar si in cazul diversificarii clasice exista. Unii experti considera ca riscurile de inec sunt mai crescute in alimentatia cu piureuri.
Oricum ar fi, bebelusii au un reflex de gag foarte bine dezvoltat. Gagul este o contractie care impiedica patrunderea alimentelor sau a jucariilor in gat, prevenind astfel inecarea. Gagul ocazional este normal insa daca acesta apare mult prea des sau copilul nu este confortabil dupa un gag si isi schimba dispozitia, mama trebuie sa faca anumite schimbari. Ne dorim ca servirea mesei sa fie placuta pentru bebelusi! In caz contrar, bebelusul poate dezvolta aversiuni alimentare.
Este foarte important ca in timpul unui gag, mama sa ramana calma sis a nu se panicheze. Asta va ajuta ca si bebelusul sa ramana calm dar si pe mama, in cazul unui posibil episod de sufocare.
Alimente permise in autodiversificare
Ca si in cazul diversificarii clasice, copilul trebuie hranit cu alimente moi si usor de digerat. Fie ca sunt gatite la abur, coapte sau crude, alimentele trebuie sa fie de dimensiuni mici, adaptate pentru manutele mici ale bebelusilor.
Autodiversificarea poate fi inceputa cu pepene galben, porumb dulce, bastonase de cartof dulce copt, banana, avocado, sparanghel, conopida sau mango copt.
Ce evitam?
Pana la varsta de 12 luni, atat in diversificare cat si In autodiversificare evitam alimente precum : miere, branzeturi sarate sau cu mucegai, lapte de vaca (ca si bautura principala), zahar si sare adaugate, mancare procesata ( cereal, preparate, chipsuri), oua crude dar si alimente ce prezinta risc ridicat de inec. (popcorn, alune, boabe de strugure intregi)

In loc de concluzii
Indiferent de metoda aleasa, momentul mesei trebuie sa fie unul placut atat pentru mama cat si pentru bebelus. Introducerea alimentelor solide este un pas important si emotionant pentru orice parinte si nu trebuie sa devina un chin. Datoria mamei este aceea de a se informa si de a lua cea mai buna decizie pentru bebelus.
Nu uitati ca treceti printr-o perioada foarte frumoasa si trebuie sa creati multe amintiri impreuna.