
ANEMIA- cauze, simptome, tratament
Anemia la copii este destul de des intalnita, principala cauza fiind alimentatia nepotrivita. Conform dictionarului, anemia este o afectiune cauzata de scaderea cantitatii globulelor rosii si a hemoglobinei din sange.

Simptomele anemiei sunt:
-
Stari de ameteala sau lesin
-
Stari de oboseala
-
Constipatie
-
Frisoane
-
Pielea devine palida, iar in forme mai grave, galbena
-
Buzele si unghiile isi modifica culoarea
Din pacate, anemia la copii este mai greu de identificat pentru ca simptomele nu sunt foarte evidente. Insa, daca sufera de anemie, copilul devine irascibil, oboseste repede, este plangacios iar miscarile sale sunt lente.

Cand se instaleaza anemia?
In primele luni de viata, bebelusul consuma rezerva de fier cu care s-a nascut. Insa, o data cu introducerea alimentelor solide, trebuie refacuta aceasta rezerva, incluzand in dieta alimente bogate in fier.
Anemia se instaleaza, cel mai frecvent, la copiii cu varsta intre 6 luni si 4 ani, datorita carentelor alimentare. Perioada critica este in jurul varstei de 18 luni, cand foarte multi copii refuza mancarea.
Bebelusii nascuti prematur sau cu o greutate mica la nastere sunt predispusi sa dezvolte anemie. In aceeasi categorie intra si bebelusii hraniti cu lapte de vaca inainte de varsta de 1 an, acesta fiind sarac in fier.
Tratament
In caz de anemie, copiii vor primi suplimente de fier si vitamine, insa doar cu recomandarea unui medic specialist si in urma unor analize de sange.
Este foarte important consultul medicului pediatru inainte de a administra copilului suplimente de fier deoarece, in exces, poate fi daunator.
Valorile normale de fier in sange sunt diferite in functie de sex si varsta:
-
50-175 mcg/dL sau 8,9-31,3 mcmol/L la barbati;
-
40-150 mcg.dL sau 7,2-26,8 mcmol/L la femei;
-
50-120 mcg/dL sau 9-21,5 mcmol/L la copii.

Metode de prevenire
Cea mai buna metoda de prevenire a anemiei este o dieta echilibrata si bogata in fier.
Iata care sunt cele mai bune surse de fier : galbenusul de ou, linte, fasole uscata, spanac, avocado, patrunjel, smochine uscate, curmale, prune, mazare verde, busuioc, fasole verde, calcan, pastrav, scoici, varza, kale, cereale, lapte, smantana, ficatul, carnea, quinoa, fistic, migdale, caju.
Ce alimente evitam?
Exista alimente ce pot determina scaderea cantitativa a globulelor rosii din sange iar acestea sunt: otet, soia, citrice, rosii, ardei iute, preparate gatite in baie de ulei sau alimentele fermentate.