
Alergiile alimentare
Alergiile alimentare apar cel mai frecvent in primul an de viata al bebelusului. Ele afecteaza aproximativ 6-8 % dintre copii dar si aproape 5% dintre adulti si apar , de regula, la bebelusii care au in familie un istoric al alergiilor sau al bolilor atopice, precum rinita alergica sau eczema. Daca pentru unul din parinti exista un istoric privind alergia alimentara sau boala atopica, bebelusul va avea un risc crescut de dezvoltare a unei afectiuni alergice. In acest caz, alimentatia trebuie atent aleasa, alimentele trebuie introduse rand pe rand, urmand regula celor 3 zile.

Simptome
Simptomele alergiilor alimentare pot aparea la cateva minute de la ingerarea alimentului sau, in cazurile mai rare, la cateva ore.Din acest motiv alimentele trebuie introduse pe rand si sub observare atenta.
Simptomele pot fi :
- la nivelul tegumentelor : eczeme, urticarie, prurit, eritem, umflarea limbii, a fetei sau a gatului.
- la nivelul tractului respirator: rinita, crize de bronhospasm
- la nivelul tractului digestiv: varsaturi, dureri de burta, balonare, diaree, consipatie, senzatie de greata.
- manifestari neurologice: ameteli, dureri de cap, somnolenta sau agresivitate, senzatie de lesin.
Masuri de precautie
Principala masura de precautie este evitarea alimentelor cu risc mare de alergie iar in cazul in care exista un istoric in familie, nu ezita sa ceri sfatul pediatrului.
Sfaturile noastre :
- hraniti bebelusul exclusiv la san in primele 6 luni de viata.
- cand incepeti diversificarea, evitati alimentele cu grad mare de alergie si incepeti cu alimente sigure, precum legumele radacinoase, merele , perele.
- alimentele noi trebuie introduse pe rand, la interval de 2-3 zile, la masa de pranz, pentru a observa reactiile bebelusului pe parcursul zilei.
- nu excludeti alimente din dieta bebelusului fara a consulta medicul pediatru.
- cititi cu atentie etichetele alimentelor pentru a identifica toate ingredientele

Alimente ce pot provoca reactii alergice
Foarte multi copii depasesc alergiile alimentare in jurul varstei de 3 ani, insa unele alergii pot dura toata viata. Iata lista cu cele mai frecvente alimente raspunzatoare de aparitia alergiilor la bebelusi:
- laptele de vaca si produsele lactate
- ouale
- arahidele si fructele cu coaja tare
- produsele pe baza de grau
- pestele si fructele de mare
- soia
Alergia la produsele lactate este cea mai des intalnita alergie, afectand aproximativ 3% dintre bebelusi. Alergia apare inseosebi la copii care au fost hraniti cu lapte de vaca inainte de varsta de 6 luni. Simptomele pot include crampe, diaree, voma sau eruptie cutanata. Daca bebelusul este sensibil la aceste produse, mamele care alapteaza trebuie sa elimine produsele lactate din alimentatia lor. Trebuie evitate toate produsele pe baza de lapte precum: branza, unt, iaurt, inghetata, smantana sau lapte praf. Pentru copii sub 2 ani, nu se inlocuieste laptele praf cu lapte de soia, deoarece acesta contine fitoestrogen si nu furnizeaza toti nutrientii de care copilul are atata nevoie pentru o buna dezvoltare.
Ouale se regasesc in foarte multe produse alimentare si prezinta un risc mare de alergie. De regula, bebelusii sunt alergici la albusul de ou deoarece contine o proteina considerata o amenintare pentru sistemul imunitar. Simptomele pot inlcude urticaria sau umflarea fetei bebelusui.
In cazul arahidelor si a produselor cu coaja tare, reactiile sunt severe si pot pune viata in pericol. Studiile arata ca aproximativ 15 - 20% dintre copii dezvolta o reactie alergica la arahide. Se recomanda evitarea produselor ce contin arahide pana cand copilul implineste varsta de 3 ani, insa alergia la arahide poate fi prezenta inca de la inceputul vietii si nu poate fi tratata sau depasita.
Boala celiaca sau intoleranta la gluten, este o afectiune medicala destul de grava si afecteaza circa 1% din populatie. Daca exista un istoric in familie, exista sanse destul de mari ca bebelusul sa sufere de aceasta boala. Alimentele care contin gluten nu trebuie introduse in alimentatia bebelusului inainte de 6 luni.
Alte alimente ce pot declansa alergii : capsuni, kiwi, telina, semintele de anason.
Cum diagnosticam o alergie alimentara?
Ca si prima metoda de diagnosticare este eliminarea alergenilor suspectati, asteptarea disparitiei simptomelor si reintroducerea acestora dupa o perioada de circa 4 saptamani. Aceasta metoda trebuie practicata doar sub atenta supraveghere a medicului deoarece el va evalua simptomele si va depista alimentul ce provoaca alergia.
Deasemenea, se pot efectua diferite teste alergologice de laborator, in cadrul carora se pot determina posibilele alergii. Medicul alergolog poate recomanda un tratament insa cea mai eficienta metoda este evitarea acestor alimente.

Cum tratam o alergie alimentara?
Cea mai eficienta metoda pentru evitarea alergiilor alimentare este eliminarea din dieta a alimentelor ce provoaca reactii alergice.
Pentru alergiile usoare, se pot administra medicamente care reduc iritatiile pielii.
Tratamentul bolii celiace consta in inlocuirea glutenului si evitarea produselor pe baza de grau, orz si secara.